SMĚS NA CHLÉB EVERYDAY
Směs na chléb Everyday je sypká bezlepková směs s čirokovou a dýňovou moukou obohacená o slunečnicová a dýňová semínka. Z chlebové směsi Everyday lze upéci chléb jak v automatické pekárně, tak v klasické troubě. Po upečení je možné chléb také zamrazit, po rozmrazení zachovává své kvality.
Složení:
kukuřičný škrob, bramborový škrob, čiroková mouka (10 %), tapiokový modifikovaný škrob, lněná semínka, dýňová mouka - mleté výlisky ze semen tykve (4 %), slunečnicová semínka loupaná mletá, dextróza, jedlá sůl, zahušťovadlo: guma guar; emulgátor: slunečnicový lecitin; kmín drcený, regulátor kyselosti: kyselina citronová; látka zlepšující mouku: kyselina L-askorbová. Obsah čirokové mouky 10 %, dýňové mouky: 4 %
BEZLEPKOVÁ SUROVINA
Příprava:
K 500 g směsi (jedno balení) na bezlepkový tmavý chléb ENERGY přidáme 370 ml vlažné vody, 7 g sušeného nebo 21 g čerstvého droždí.
Pro domácí automatickou pekárnu:
- Do mísící nádoby nalijeme vlažnou vodu.
- Přisypeme obsah balení.
- Uprostřed směsi vytvoříme důlek, do kterého nasypeme sušené droždí. (Případně rozdrobíme čerstvé droždí.)
- Pečeme na krátký program cca 2 hodiny, maximálně 2 hodiny a 10 minut.* (*Pozor, mnoho domácích automatických pekáren nabízí přímo bezlepkový pečící program, který je ale obvykle tříhodinový. To je pro chleby Adveni příliš dlouho, chléb by byl vysušený. Držte se našeho návodu, skutečně zvolte krátký program cca 2 hodiny – maximálně 2 hodiny a 10 minut.)
Pro klasickou troubu ve formě na chléb:
- Do skleničky nalijeme 50 ml z celkového množství vlažné vody, přidáme lžičku cukru, rozdrobíme čerstvé droždí (nebo nasypeme sušené droždí) a rozmícháme. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít kvásek.
- Ve velké míse smícháme směs, 320 ml vlažné vody a připravený kvásek. Hněteme cca 5 minut do hladkého těsta.
- Nádobu, ve které budeme péct, vyložíme pečícím papírem. Přesuneme do ní těsto a zakryjeme ho potravinářskou fólií, aby neoschlo. Necháme kynout cca 45 minut.
- Na troubě navolíme program horní-dolní ohřev. Troubu předehřejeme na 250 °C a na její dno dáme starý plech na pečení, na který nalijeme cca 1 l vroucí vody. Troubu rychle zavřeme, aby neunikla pára, která se tam díky vroucí vodě vytvoří.
- Pečící nádobu s vykynutým těstem vložíme do rozpálené a zapářené trouby a při teplotě 250 °C pečeme po dobu 20 minut.
- Poté troubu otevřeme a páru vyvětráme, vyndáme spodní starý plech, teplotu stáhneme na 200 °C a pečeme 30 minut.
- Pak chleba vyklopíme z formy, opatrně sundáme pečící papír a pečeme ještě 10 minut na mřížce, abychom docílili pěknou kůrku ze spodu.* (* Pozor, celková doba pečení se může mírně lišit – v závislosti na typu trouby. Je proto třeba řídit se i zkušeností s vlastní troubou. Že je chléb hotový, prověříme známým testem se špejlí – zapíchneme ji do chleba, a když ji vytáhneme suchou, chléb je upečený. Správně upečený chléb poznáme také tak, že zaklepeme na spodek a ten musí „zvonit“, tzn. znít dutě.)
- Upečený chléb necháme vychladnout na mřížce.
Z další nabídky bezlepkových směsí k výrobě chleba můžete vyzkoušet také směs na chléb Bodyguard , Deliktes , Energy , Gentleman , Party a Talián
Alergeny:
Výrobek může obsahovat sezam z důvodu zpracování potravin způsobem křížových cest.
Skladování:
Skladujte v suchu a chladu
Hmotnost: 500gr
ADVENI MEDICAL s.r.o. je česká společnost, která je výrobcem bezlepkových potravinových produktů.
Výrobce:
ADVENI MEDICAL, spol. s r.o.
Mělčany 64, 666 64 Mělčany, Česká Republika