Tel. 577 222 771, 608 428 085 Email: info@zdravizprirody.cz
Tel. 577 222 771, 608 428 085 Email: info@zdravizprirody.cz
Polenta kukuřičná instantní BIO 450g Probio
Polenta kukuřičná instantní BIO 450g Probio
BEZLEPKOVÁ KUKUŘIČNÁ POLENTA INSTANTNÍ BIO
Polenta je název pro kukuřičnou kaši, která se tradičně připravuje a je oblíbená v severní Itálii a dále také v zemích jihovýchodní Evropy, kde se podává především jako příloha k dušeným jídlům či k ragú.
Kukuřičná polenta je dobrou volbou pro rychlý oběd nebo večeři. Tento tradiční italský pokrm má opravdu široké spektrum využití: výborně chutná k masu a zelenině, ale dá se připravit také na sladko i samostatně, jen tak posypaný sýrem a politý máslem. Další variantou přípravy je nechat polentu ztuhnout či opéct na plechu a pak z ní vykrajovátky podobně jako z těsta vykrájet různě tvarované placičky a získat tak vskutku originální přílohu!
Kukuřice je přirozeně bezlepkovou a nutričně velmi bohatou potravinou, má vysoký obsah vitamínů skupiny B a obsahuje rovněž minerální látky (železo, hořčík, zinek, mangan a selen). Je proto vydatným zdrojem energie nejen pro naše tělo, ale i náš mozek. Původně tato rostlina pochází z Jižní Ameriky, kde se pěstuje již více než 5 000 let. Od místních Indiánů se prostřednictvím Kolumbových plaveb dostala do Evropy a dnes představuje po pšenici a rýži nejpěstovanější obilovinu na světě.
Kromě kukuřičné polenty můžete vyzkoušet také kukuřičnou krupici a instantní polentu, z obilovin potom pohankové speciality, cizrnu, jáhly, kukuřičný kuskus nebo bílou quinou.
Probio je česká společnost ze Starého Města, která už od roku 1992 vyrábí základní biopotraviny, od obilovin, mouk, luštěnin a těstovin, až po sušenky, čokolády, vína a kávy. Mají 3 mlýny a vyrábějí přes 400 bezlepkových výrobků, to vše navíc v certifikované biokvalitě. Dnes je tak Probio největším výrobcem biopotravin v tuzemsku.
SLOŽENÍ:
100% kukuřičná polenta BIO
BEZ LEPKU (obsah gluténu < 20 mg/ kg)
BIO
Může obsahovat stopy sóji a sezamu, jelikož se zpracová ve výrobně, kde se zpracovávají rovněž jmenované výrobky.
SKLADOVÁNÍ:
Skladujte v suchu do 25°C a chraňte před teplem.
ZÁKLADNÍ PŘÍPRAVA:
60 g polenty vsypte za stálého míchání do 400 ml vroucí vody nebo mléka. Vařte cca 4 - 6 minut.
Během vaření stále míchejte.
TIP NA POLENTOVÝ ŠPÍZ:
INGREDIENCE:
150 g polenta kukuřičná BIO, 1 kg sezónní zeleniny (cuketa, lilek, mrkev, brokolice, celer, cibule, květák), 150g uzeného ragú, olej olivový extra panenský BIO, sůl mořská jemná, bylinky
POSTUP:
Instantní kukuřičnou polentu postupně pomalu vsypte do 600 ml vroucí osolené vody a stále míchejte. Za 3 minuty je polenta hotová. Uvařenou polentu přelijte do pekáčku či na plech vyložený pečícím papírem a nechte ztuhnout a vychladnout.
Mezitím si očistěte zeleninu a nakrájejte na kousky vhodné k napichování na špejli. Stejně tak nakrájejte uzené tofu. Předehřejte troubu asi na 170°C. Ztuhlou a vychladlou polentu nakrájejte na stejně velké kousky jako zeleninu. Připravte si špejle s ostrou špičkou a postupně jednotlivé kusy zeleniny, tofu a polenty napichujte.
Špízy poklaďte na pečící plech a pokapejte ze všech stran olivovým olejem. Osolte, opepřete a posypte provensálským kořením. Pečte asi 30 - 45 minut podle druhu zeleniny. Ta by měla být změklá, ale stále ještě křupavá. Podávejte jako přílohu k masovým pokrmům či jako doplněk k čerstvému zeleninovému salátu.
Tip: Místo tofu můžete použít uzený tempeh či jakýkoli oblíbený tvrdý sýr (například sýr feta či balkánský sýr).
Výrobce:
PRO-BIO, obchod. spol. s.r.o.
Lipová 40, 788 32 Staré Město, Česká republika
Parametry
- energetická hodnota kj
- 1490,000000
- energetická hodnota kcal
- 351,000000
- tuky
- 2,700000
- z toho nasycené mastné kyseliny
- 0,400000
- sacharidy
- 73,000000
- z toho cukry
- 1,100000
- bílkoviny
- 6,800000
- vláknina
- 4,100000
- sůl
- 0,010000